dijous, 6 de juny del 2013

L'interès pel català a Espanya

Les dades de l'Informe de Política Lingüística de l'any 2011, que fou presentat pel conseller Mascarell, constaten el fet que el català no interessa gaire a les Espanyes. De l'informe es desprèn que arreu del món hi ha 119 universitats en què 7.029 estudiants estan seguint cursos de llengua, cultura o literatura catalanes. Països com Alemanya, els EUA, França, Hongria, el Regne Unit, Sèrbia, la República Txeca i Itàlia compten amb més estudiants de català que Espanya, on només hi ha 4 centres on s'ensenya, amb un total de 187 alumnes. Tenint en compte això, em costa d'entendre com pot ser que hi hagi gent que encara se sorprengui per l'ofensiva que el PP ha iniciat contra les altres llengües de l'Estat. En comptes de valorar-les i de defensar-les com un tresor que cal preservar i fomentar, es dediquen a uniformitzar culturalment i lingüística Espanya tot esborrant progressivament el nostre fet diferencial, que l'imaginari nacionalista espanyol sempre ha considerat com una anomalia, un tumor que cal extirpar. Al cap i a la fi, com deia Fraga, som "territori conquerit" i, per tant, el nostre destí ha de ser l'assimilació, com molt bé ho demostra aquest mapa:



La llei Wert o els atacs contra la unitat de la llengua al País Valencià, les Illes Balears i la Franja de Ponent -els quals segueixen la lògica del Divide et impera- no són res més que les primeres passes d'un camí que ha de menar cap a la castellanització completa d'Espanya, i la nostra reconversió en un mer reducte folklòric, com ha passat amb els occitans o amb els bretons sota el domini francès. És sorprenent i inusual, doncs, aquesta conducta envers el català? No. L'espanyolisme conservador, hereu del nacionalcatolicisme franquista, sempre ha entès Espanya només des de la visió central castellana, i mai des d'un concepte de plurinacionalitat, tolerància i respecte. I aquesta mentalitat, malauradament, s'ha traslladat a bona part de la societat espanyola. La prova la tenim en aquest escàs nombre d'estudiants espanyols que s'han interessat per la nostra llengua i per la nostra cultura. 

1 comentari :

  1. Que manía con la visión central castellana, que Castilla no tiene nada que ver, a ver si asumís que son dos cosas distintas, llamadlo visión centralista, conservadora o lo que sea, ya está bien de insultar y culpar a los castellanos.

    ResponElimina