dimarts, 8 d’octubre del 2013

Violència de gènere i oportunisme racista

El terrorisme masclista segueix colpejant les dones dels Països Catalans. Aquesta vegada, la tragèdia ha tingut lloc a Tàrrega: l'Alba Martí, una noia que només tenia catorze anys, ha mort assassinada per la seva parella, de divuit anys. Malauradament no es tracta de cap novetat, ja que gairebé sempre hem patit la xacra de la violència de gènere. Quelcom que ens hauria de motivar una profunda reflexió sobre el model patriarcal vigent, que indueix a aquest tipus de conductes criminals, i que hauria d'impulsar mesures contundents per evitar que aquests actes es repeteixin; unes mesures, però, que haurien d'anar més enllà del simple control policial i s'haurien de focalitzar en el sistema educatiu, que encara avui fomenta la desigualtat.

Però a banda d'aquesta trista notícia, el que més m'ha sobtat del cas és que moltes persones han parat més atenció a la nacionalitat de l'agressor que a l'acte masclista en si. Així doncs, a les xarxes socials he vist força comentaris relacionant el masclisme amb els immigrants llatinoamericans, com si no hi haguessin hagut mai catalans autors de violència de gènere, i dient barbaritats com ara que calia expulsar tots els dominicans de Catalunya. Com si tota la gent arribada a la nostra terra des d'aquella nació del Carib estigués predisposada de manera natural a perpetrar aquest tipus d'actes o hagués de pagar pel que ha fet un dels seus compatriotes.

Entenc, sobretot en l'entorn més proper de la família i les amistats de la víctima, que aquest assassinat pugui despertar momentàniament les més baixes passions i doni lloc a comentaris que podríem qualificar de racistes i xenòfobs. Si us he de ser sincer, jo mateix no sé què diria o com actuaria davant d'una situació tan trista i desagradable com aquesta. Però hi ha molta gent que aprofita vilment fets com el que acabem de relatar per justificar el seu discurs excloent i estendre'l entre els sectors més vulnerables de la població. I hem de saber distingir bé aquests voltors de l'odi i la confrontació de la resta de gent que, de manera totalment lògica i legítima, protesta davant d'una vergonya que ja fa massa temps que aguantem.

Un assassí masclista és un assassí masclista, es digui Jofre, José, Ahmed o Wilson Andrés. És quelcom que hem de tenir sempre molt clar. I de la mateixa manera que aquests crims s'han de denunciar sense cap mena de mirament, els cometin autòctons o immigrants, tampoc no s'ha de caure en la demagògia de titllar tots els nouvinguts de masclistes. El problema central s'anomena patriarcat, i dones de la immensa majoria de pobles, cultures i religions del món en són víctimes. És en el combat d'aquesta forma de dominació on hem de centrar totes les nostres forces, deixant de banda lectures malintencionades que ens puguin menar per camins ideològicament perillosos.

3 comentaris :

  1. El cas que comentes té elements de violència de gènere, però també de violència interracial. Els motius que porten a l'assassinat poden ser complexos, contindre elements de gènere (patriarcals) i de xenofòbia (en aquest cas, contra una persona catalanodescendent), a banda d'elements personals menys tangibles

    ResponElimina
    Respostes
    1. És evident que els elements personals, els quals desconeixem, hi han tingut un paper determinant, però el cas és que l'acte concret d'haver assassinat la noia és violència de gènere pura i dura. Sobre les motivacions xenòfobes, no veig per què aquesta persona hauria de tenir una motivació especial contra les catalanes. Molt em temo que si la seva parella hagués estat marroquina o romanesa, també l'hauria morta.

      Elimina
  2. O sea, que los demás no pueden señalar que el tipo en cuestión es dominicano porque tú los tachas de racistas, pero tú sí puedes señalar que es un hombre sin darte cuenta que caes en la misandria más rastrera. No sabes ver que eres de lo más hipócrita. ¿Qué tendrá que ver que alguien sea un desalmado abusón y asesino con que sea hombre, mujer, transgénero, dominicano, chino o marciano?
    De rucs i ases n'hi ha a totes les cases (i a tots els géneres i a totes les races).

    Pero nooo, tu, hijo del adoctrinamiento, tienes que salir con el discurso imperante del machismo y del racismo (¡cuidado, Fnord, peligro!), el discurso falaz de lo políticamente correcto y de la tolerancia, como buen perrito que demuestras ser, sin ni siquiera darte cuenta que le estás haciendo el trabajo sucio a la élite cabrona que ordena y reordena el mundo como le sale de los bemoles. Y encima con dos cojones invocas como solución a ese monstruo llamado adoctrinamiento (que por lo que veo a ti te ha ido muy bien), hijo bastardo de la puta conocida como ingeniería social. O estás ciego, o no lo quieres ver, o eres un vocero a sueldo que se dedica a generar opinión (la opinión favorable al sistema, claro).

    ResponElimina