dijous, 13 de juny del 2013

O consulta o consulta

Doncs res, sembla ser que la consulta (per què parlar de referèndum?) no corre presa. L'Artur Mas ja ha dit que esgotarà la legislatura, que cap problema, i ha descartat una Declaració Unilateral d'Independència (DUI). Em sobta la innocència -potser millor dir estupidesa- dels nostres dirigents polítics. Ens trobem davant d'una oportunitat històrica única per assolir la independència (encara que sigui només d'una part de la nació). La triple crisi -nacional, econòmica i institucional- és la conjuntura ideal per il·lusionar els catalans i les catalanes amb la construcció d'un nou projecte polític, un nou país construït des d'uns fonaments que no ens aboquin a repetir els mateixos errors que s'han comès sota ocupació espanyola. Cal aprofitar-ho abans no sigui massa tard; però en comptes d'això, veiem com la consulta es va endarrerint i com no es pren cap decisió operativa que ens permeti autogovernar-nos. Ara bé, de gestos simbòlics no en falten: declaracions de sobirania, creació de consells de transició nacional, peticions per dialogar amb Madrid... Això darrer és el més graciós: ens diuen constantment que no, però nosaltres seguim entestats a continuar negociant amb aquest mur, aquest  bloc monolític que és l'Estat espanyol i la legalitat del qual sempre anirà contra les nostres aspiracions. Com molt bé diu l'escriptor badaloní Julià de Jòdar:
Moments històrics com el que estem vivint requereixen valentia i decisió. I, després de tants anys de mesellisme i de pactisme de fireta, ja toca una mica de rauxa. Sabent del cert que sota el règim autoritari espanyol no tenim futur, l'única sortida que garanteix un major benestar per a tots els catalans i per a totes les catalanes, així com l'oportunitat d'edificar un nou marc polític i social lliure dels errors del passat, és exercir l'autodeterminació i, posteriorment, dur a terme un procés de secessió. Al cap i a la fi, l'Artur Mas sap que no té alternativa: o consulta o consulta. La covardia, els enganys, les ambigüitats i la falta d'ambició es paguen. Només cal fer un cop d'ull a la darrera enquesta del GESOP publicada pel diari El Periódico, la qual situa, per primer cop des de la II República, ERC com a primera força.

2 comentaris :

  1. O consulta o consulta, i com abans millor. O, com a mínim, que el més aviat possible tanquem el capítol del "ja veurem" i obrim el de la data fixada i la pregunta establerta. O fem el pas aviat o ens arrisquem que mori el projecte, per esgotament.

    Serà amb aquesta idea que l'Estat allarga la qüestió tant com pot?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte. Ja va essent hora que els partits sobiranistes tanquin aquest episodi, perquè el temps sempre juga contra nosaltres. De tota manera la responsabilitat és de la nostra classe política, perquè l'Estat no autoritzarà mai un referèndum d'independència. Queda clar que l'haurem d'organitzar nosaltres mateixos d'acord amb el nostre propi marc jurídic i legal. La pilota és a la nostra teulada...

      Elimina